Mi az a domain, aldomain, IP cím?

Az IP cím jelentése

Minden webhelynek van egy saját, egyedi címe, amit IP címnek hívunk. Ez egy pontokkal elválasztott számsorozat és a számítógépek, illetve más készülékek ilyen IP-k segítségével kapcsolódnak azokhoz a szerverekhez, amelyeken a webhelyadatok tárolva vannak.

Így néz ki egy IP cím:
172.218.56.14

Ha ilyen számsorokat kellene megjegyeznünk, hogy megtaláljunk egy honlapot, akkor bizony elég sokan nagy bajban lennénk… Ennek megoldására jött létre a Domain név (tartománynév), ami az IP-cím szöveges és könnyen megjegyezhető megfelelője.

Így néz ki egy Domain név:
naovo.hu

A fent leírtak összegzését a telefonkönyvünk névjegyzékéhez tudnám a legjobban hasonlítani. Ha fel szeretnénk hívni valakit, akkor mit teszünk? Kikeressük a nevét és már tudjuk is tárcsázni. Nem kell a fejünkben tartani a telefonszámát. Na pont ez történik itt is. Weboldalunk telefonszáma az IP cím, a neve pedig a domain.

Amikor beírunk egy honlap címet a böngészőnkbe, a háttérben ez a folyamat zajlik le:
Egy DNS (Domain Name System, magyarul „tartománynév-rendszer”) megvizsgálja, majd „lefordítja” a névhez tartozó IP címre, és elkezdi betölteni neked a kért webhelyet.

A domain felépítése

A domain név több részből áll, amelyeket pontokkal választunk el egymástól.

 • Top-level domain (TLD): a legfelső szintű domain. A naovo.hu esetében a TLD a .hu, tehát a domain végződése.
 • Second-level domain (SLD): a második szintű tartomány, amely közvetlenül a legfelső szintű domain előtt helyezkedik el. Ez maga a “naovo”, tehát a márkanév.

>>> Minden további szintet ponttal lehet elválasztani. Például: blog.pelda.hu

A legfelső szintű domaineknek is több fajtáját különböztetjük meg:

 • A country code top-level domain az országkód címkét jelenti. Ezek a fajta domain végződések tipikusan egy adott országhoz köthetők. Például a .hu Magyarországoz, a .de Németországhoz, a .at Ausztriához, a .ro Romániához és így tovább.
 • A generic top-level domain az általános címke. Ilyen TLD-k például a következők: .com, .org, .edu, .net. Az általános címkék már nem országokhoz, földrajzi helyekhez köthetők, hanem a tulajdonos fajtájához. Például a .edu az oktatáshoz, a .org a szervezetekhez, a .com pedig a vállalatokhoz köthető, bár a .org és a .com végződéseket már bárki számára használhatóvá tették.

Domain nevünk az URL, azaz a webcím része:

Így néz ki egy URL:
https://naovo.hu/

Aldomain

A harmadik szintű domain, az az aldomain a ponttal elválasztott, összetett domain név első része, amellyel lehetővé válik a domain néven belül alcsoportok létrehozása. Az aldomain a fődomain-ből származik, így kizárólag a fődomain tulajdonosa tud hozzá további aldomaineket létrehozni. Az alcsoportok a domain egyes alkönyvtárai, így ezekhez lehet könnyebben megjegyezhető címet rendelni.

Ha a fődomain a naovo.hu, akkor a blog.naovo.hu például egy aldomain.

Aldomaint általában korlátlan számban tudunk felvenni domain nevünkhöz, de ezt a tárhelyszolgáltatónk válogatja.

Mire való és miért lehet rá szükségünk?

Az aldomainre (altartomány) egy különálló honlapot tudunk felhúzni egy új wordpress telepítéssel.

Használhatjuk tesztelésre: Tehát átmásoljuk honlapunkat az aldomainre, ami legyen mondjuk teszt.naovo.hu. A naovo.hu, ettől függetlenül továbbra is ugyanúgy működik. Majd elvégezzük az új frissítéseket, beállításokat a teszt.naovo.hu-n és ha elégedettek voltunk, nem volt hiba, akkor át lehet rakni az egészet a naovo.hu-ra.

De kezelhetjük összekapcsolt honlapként is. Például felhúzhatjuk rá márkánk webáruházát, blogját. Különálló honlap lesz, de linkeléssel össze lehet kötni a két weblapot.

Weboldal készítőként, ügyfeleink honlapjait is elkészíthetjük egy saját aldomain segítségével. Mondjuk az ugyfel1.naovo.hu-n. Ha a saját tárhelyeden készíted el a weboldalt, akkor az is elég ha munka végén másolod át az ügyfélhez. Így pl. meg lehet oldani, hogy csak akkor kapják meg és férjenek hozzá a honlaphoz, ha kifizették a teljes összeget.

 

Van még egy másik opciónk is a domain nevünkhöz tartozó, új honlap telepítéséhez:

Ilyenkor az URL-ünk végére fog kerülni, az ami eddig a fő domain nevünk előtt volt:

Ez volt eddig:
ugyfel1.naovo.hu

A másik telepítéssel, meg így néz ki:
naovo.hu/ugyfel1

A leckékben mind a kettő telepítést meg fogjuk nézni a gyakorlatban is.

Hozzászólások küldése

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  Kosaram
  Üres a kosaradVissza a termékekhez
   Kupon felhasználása