Olvashatóság Copy

Olvashatósági szempontok

Vigyázz a nagybetűk használatával

Törzsszövegbe soha ne rakj csak nagybetűs szöveget! Lassítja az olvasást. Menüpontokban, gombokon, címsorokban használható.

Szövegformázás

A szövegformázás lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyen megtalálják azokat a részeket a szövegünkben, amiket mindenképpen el akarunk velük olvastattni. Ez lehet csak egy adott szó vagy mondat. A kiemelést például aláhúzással, betű színezéssel, vastagítással érhetjük el.

Szöveg igazítása

A szöveg igazításának módja: balra, jobbra, sorkizárt vagy középre. Közvetlen hatással lehet a tartalom olvashatóságára.

A weboldalakon általában a balra és középre zárt igazítást használjuk. Tilos egymás alatt különböző igazítást használni. Ha a címsorunk balra zárt, akkor alatta a törzsszöveg rész nem lehet középre igazított!

Néhány esetben lehet csak jobbra zárttá tenni a szöveget. Például, ha három oszlopunk van, a közepén egy képppel, akkor a bal oldali szöveget lehet jobbra zárni, hogy mutatós legyen.

A sorkizárt elrendezésben a szöveg jobb- és bal oldala is illeszkedik a befoglaló terület függőleges széleihez. Gyakran lehet találkozni vele a könyvekben, magazinokban. A weben viszont dinamikus a tartalom és nincs automatikus elválasztás, ami a megfelelő helyen szétválasztaná a szavakat, így túl nagy üres/fehér terek képződnek, amik nem túl esztétikusak. Ezért nem szabad használni a webes tervezés során!

Nézd meg a példa képnek az utolsó sorát. Ott már nagyon nem elfogadható a szavak közti hézag.

Betűméret

Sajnos nem lehet pontosan meghatározni a fix, etalon betűméreteket, mert függenek a kiválasztott betűtípusoktól. A lényeg, hogy olvasható legyen a szövegünk és gondoljunk az idősebbekre is, illetve azokra akiknek rossz a szemük. A trendek is az egyre nagyobb betűket preferálják. Az biztos, hogy a címsor mindig legyen szemmel láthatóan nagyobb, mint a törzsszöveg. A törzsszöveg pedig ne legyen 15px-nél kisebb.

Betűtávolságok

A betűköz a szóban vagy egy szövegblokkban lévő betűk közötti vízszintes fehér térköz beállítása. A tervezők gyakran növelik a betűközt, hogy javítsák a szöveg olvashatóságát, illetve trend szempontból is egyre felkapottabb, de persze a megfelelő határokon belül.

Sorköz

A sorköz a szöveg két sora közötti függőleges térköz. Úgy kell beállítani, hogy a szöveg olvasható legyen, tehát az olvasó szeme könnyen át tudjon menni egyik sorról a másikra.

Az általános szabály az, hogy a 130–150% tartományba eső sortávolság az ideális és a 140% „ a legtöbbet idézett arany pont”. A 100% alatti értékek olvashatatlannak minősülnek, mivel ez a százalék azt jelenti, hogy a szomszédos sorokban lévő betűk összeérhetnek. A szöveg sortávolságának beállítása függ a betűtípustól, betűmérettől, betűstílustól.

Vonal hossza

A sorhossz a „megfelelő” karakterszám megtalálásáról szól minden sorban, hogy a szöveg a lehető legolvashatóbb legyen. Ha egy sor túl széles, akkor az olvasó nehezen tud a szövegre összpontosítani. Másrészt a túl rövid sorok megtörhetik az olvasó ritmusát, ami azt jelenti, hogy a szemének túl sokszor kell oda-vissza utaznia. A „túl hosszú” vagy „túl rövid” helyzet elkerülése érdekében az ajánlott sorhossz 45-85 karakter soronként. Mobilon soronként 30–40 karakter.

White space

Fehér tér vagy negatív tér: A sortávolság közötti üres területekre is mondhatjuk, de honlap tervezés közben is használjuk az elemek közötti negatív területekre.

Adj elég levegőt a szövegnek. Ha nincs elég hely az elemek között, nehezen olvashatóvá válnak. Például: címsor és törzsszöveg, törzsszöveg és gomb között. Ne legyen faltól falig érő szövegünk és mindig legyen egy kis üres tér a szöveges tartalom és a többi elem között.

Szín kontraszt

Minél kontrasztosabb a szöveg színe a háttérhez viszonyítva, annál olvashatóbb.

Ha nem maradunk a klasszikus fehér háttér – fekete szöveg párosnál, akkor mindenképp ellenőrizzük, hogy a szövegek minden esetben elég jól elválnak-e a háttértől. Figyelni kell, hogy a háttérből ne rikítson ki a betűnk vagy ne vesszen el és váljon teljesen olvashatatlanná.

Apropó a fehér hátteren nem ajánlott a tiszta, teli fekete betűszín használata! Használjunk inkább egy nagyon sötétszürke színt, mint például ez a színkód: #333333 (A színkódokról később)

A fekete hátteren, ami amúgy szintén nem javasolt tiszta feketében (#000000), válasszunk a hófehér szín helyett(#ffffff) egy nagyon világos szürke színt (#eaeaea). Ezt sokszor szabad szemmel észre sem vesszük, mégis sokkal olvashatóbb hatást érünk el, mert nem rikít ki a feketén a fehér szín, ezért nem zavarja aszemünket.

Adobe kontraszt ellenőrző: https://color.adobe.com/create/color-contrast-analyzer

A kontraszt ellenőrző csak azt mutatja meg, hogy elegendő-e a kontraszt a háttér és a betű között. Nem a szépségre megy, ezért arra oda kell figyelnünk.

0
    0
    Kosaram
    Üres a kosaradVissza a termékekhez
      Kupon felhasználása