Színpaletta elmélet Copy

Hogyan válaszd ki a színeket a weboldalra?

Nagyon fontos, hogy amikor honlap színpalettát tervezünk, nem szabad túlzásba vinnünk a színek mennyiségét! Ha nagyon sok színnel dolgozunk, akkor könnyen túlzsúfolt, káoszos végeredményt kaphatunk.

Általában 2 vagy 3 színből szoktak felépülni a honlapok. Ez lehet, hogy most kevésnek tűnik, de még útközben hozzáadhatunk + színárnyalatokat az eredeti színeinkből és a fekete, fehér árnyalataival szintén játszhatunk, amik ugye semleges színek így könnyen beépülnek mindenhova.

Persze fel lehet rúgni a 2, max 3 szín szabályt, de csak ha már van gyakorlatod.

Lehetnek még olyan esetek, amikor behívunk további színeket, de azok csak egy-két szekcióban szerepelnek (pl, amikor 3-nál több felosztásos oszlopunk van) és nincsenek akkora hatással az egész weboldal kinézetére.

A weboldal színhasználatról

 • Viszgáld meg a színeket sötét és világos háttér előtt is.
 • Ha világosabb pasztel színeket használsz, akkor nyugodtan használhatsz például sötét szürke, fekete gombokat a kiemelésre.
 • A telített, élénk színek figyelemfelkeltőek, energikusak.
 • A sötét színek komoly hatást keltenek.
 • Ne használj tiszta fekete (#000000) és tiszta fehér színt (#ffffff), mert zavarja és fárasztja a szemet. A fehér háttér még azért elfogadható és sokan is használják, de ha egy teljesen fekete hátteren van egy tiszta fehér szöveg, az már nagyon nem jó! A feketét kicsit világosítsd, a fehéret pedig vidd egy leheletnyit szürkésebb árnyalatba. El lehet érni, hogy a látogató ezt a különbséget észre se vegye.
 • A világos szürke szín kiváló szakasz elválasztó lehet a honlapodon. Ez lehet nagyon világos is, épp annyira látszódjon, hogy elválasztódjon. Egy szín halvány, fehéres árnyalata is tökéletes erre a célra. De persze a nagy kontrasztú elválasztások is jól működnek. A lényeg, hogy kövessünk egy sémát.

A fő szín kiválasztása

Érdemes először egy alap színt kigondolni, kiválasztani és utána ahhoz tudod igazítani a palettátdat.

Elsőre nem kell tudnod a pontos színkódját, csak határozd meg például, hogy egy meleg zöld színt szeretnél. Innentől már sokkal könyebb dolgod lesz.

Inspiráció

A Designspiration weboldalán kifejezetten szín szerint is tudsz képeket keresni, ha rákkattintasz a paletta ikonra. Így több fotón keresztül meg tudod nézni, hogy egy szín hogy viszonyul a többihez. ( 1 színt is lehet választani)
https://www.designspiration.com/

Kattintva kiválaszthatod a színeket és utána nyomd meg a search gombot.

Hexa kódot/kat is beírhatsz a keresőbe, illetve ha már kiválasztottad a színeket a pipettával és utána belekattintasz a keresőbe, akkor azoknak a színkódjait is láthatod.

Ha a találati listán rákattintasz egy fotóra, akkor jobb oldalt megjelenik egy színpaletta. Ha a paletta ikon körre kattintasz, (a fotón egy fehér nyíl mutatja) akkor átvisz egy másik oldalra, ahol eszerint a paletta szerint mutat fotókat. Itt a fotó alatt még további szín javaslatokat is láthatsz majd a weboldalon.

A paletta színeit is szerkesztheted.

Ha beregisztrálsz, akkor mappákba is gyűjtheted, színek szerint a fotókat. Erről a weboldalról nem lehet képeket letölteni és felhasználni, viszont kiváló inspiráció forrás a szín/ek kiválasztásához és hexa kód kinyeréshez!

Mit kell figyelembe venni a színpaletta készítésénél?

 • A honlap célközönségét. Gondold át, hogy milyen érzelmeket szeretnél kiváltani a látogatókból.
 • Kerüld a konkurencia színeit.
 • Ha az ügyfelednek van már logója, akkor lehet használni a színeit. Mindenképpen harmonizálnia kell a weboldalnak a logóval!

A színpaletta felépítése

A generátor honlapokon általában nem lehet 3 színt választani, így lehet, hogy 5-6 színed is lesz. Ez nem baj, de most le kell csökkenteni a mennyiséget.

Így épüljön fel a palettád:

A fő színed + még 1 vagy 2 szín.

Vagy

A fő színed + még 1 vagy 2 szín + hozzá lehet rakni fekete, fehér és szürkés árnyalatokat.

0
  0
  Kosaram
  Üres a kosaradVissza a termékekhez
   Kupon felhasználása